Om pussmunnar, strejkande batterier och fantastiska solnedgångar

Det har varit en fantastisk vecka! :) För alla utom min plånbok. ;D
Mitt bilbatteri har varit trasigt i en evighet men eftersom jag är snål som tusan vägrade jag in i det sista att köpa ett nytt, utan laddade helt enkelt upp det när vi skulle någonstans. Vilket sugit pung eftersom man måste planera allt ett dygn i förväg för att det skulle laddas upp. Well, plötsligt tog det bara en halvtimme att ladda det fullt, och det krävs ju inte en raketforskare för att förstå att det batteriet var ganska jätte kört. Så det var bara att bita i det sura äpplet och köpa ett nytt.
 
Något annat som strejkat länge, över ett år faktiskt, som jag också vägrat laga eller köpa en ny är min telefon. Hittils har det bara varit irriterande mjukvarufel som jag kunnat ignorera. Määään nu så gick laddningsingången sönder så den vägrar ladda. Eller den laddar 4 min, kopplar ifrån ,laddar en minut, kopplar ifrån osv osv. Så det är disco i sovrummet när den laddar och efter 12 timmars laddning har den bara laddats 50-75%. Johan letade fram sin gamla telefon av samma modell så jag kunde ladda batteriet i den och sedan sätta iden i min telefon när den är färdigladdad. Yeah, 2 dagar tog det innan jag lessnade på den lösningen och surläppade mig till närmaste dator och beställde en ny.
Nåväl, min gamla Samsung galaxy s4 har jobbat hårt och hållit bra mycket längre än telefoner brukar. Så prylnörden i mig skulle ljuga om jag inte skrev att jag faktiskt är en aningens exalterad över att få byta ut den till en nyare modell. ;) Med en fungerande kamera dessutom! Fantastiskt!
 
.
På måndag väntar vi en gigantisk leverans från IKEA med ett nästan helt nytt sovrum till oss vuxna. (På tal om min stackars plånbok) Så jag gissar att jag inte kommer att ha tid att sitta vi datorn då. Utan jag passar på att bjussa på veckans bildbomb idag istället. :)
En bildbomb som består av selfies, solnedgångar och pussmunnar! xD Haha, det är sååå kul, för Alex har sedan början av veckan börjat göra duckface när det inte går som han vill. Vi har ingen aning om varför eller vart han fått det ifrån. Det bara hände och har fortsatt hända hela veckan. Slänger även upp ett kort klipp när han gör så. :)   
 
Gosmos med Harry i sängen efter en tupplur. Därav dom snygga sovmärkena i Alex panna. xD  
Vi har haft helt fantastiska solnedgångar även den här veckan! Man får värsta vårfeelingsen!  
Alex sportar sina nya brillor som vi köpte på konsum. Sååå cool! Och på den nedre bilden ser ni den första pussmunnen fångad på bild. xD
När man har ätit färdigt och vill gå ner och leka så kommer anknäbben fram. Eller när mamma och pappa försöker mata och man hellre vill äta själv. xD Middagarna är alltså väldigt pussmunsrika. ;D  
Jag har vaknat tidigt och inte kunnat somna om några dagar den här veckan så jag har passat på att rota runt i min nära på bortglömda sminksamling.
En fixad Sanna är så ovanligt att en selfie är obligatoriskt. ;D
Hopp i hoppgungan och en till pussmun. xD Som sagt, många pussmunnar i det här inlägget.
Gröt är äckligt. Pussmun på det. xD
Medans Alex sitter och pussmunnar sig igenom frukosten inspekterar jag mina nya lösfransar som jag råkade beställa i veckan. Jag är väldigt dålig på att använda lösfransar till vardags eftersom jag inte hittat några som känns tillräckligt naturliga. Men jag hoppas att dom här baby wispies ska funka! :)
Alltså, alla dessa miner! xD
Busar med Giffel. Giffel är halvnöjd. xD Och det var nog strax efter den här bilden togs som Alex faktiskt blev riven första gången. ;) Han klarade sig länge trots att han är så våldsam med djuren ibland. Och nej, jag blir inte sur på katten och jag tycker inte synd om Alex. Självklart måste dom få säga ifrån! Och Alex måste ju lära sig att djuren inte är leksaker.
Samma solnedgång, nån minut mellan varje bild! <3
Ännu en morgon då jag unnade mig lite tid i sminkstolen medans lilleman tog sovmorgon. :) Anledningen att jag har glasögon på alla bilder är för att linslagret börjat tryta och jag sparar sista paren till jag ska börja jobba. Det är INTE billigt att vara halvblind och använda linser. T_T
Fler pussmunnar och den utlovade filmen.
Alex behövde en ny kopp som han kan dricka ur själv då dom vi redan hade inte dög av diverse anledningar. Så vi beställde en ny från apotea. :) Och när jag klickade mig runt där så såg jag att dom hade massa barnmat och så också så jag klickade hem några sorter som jag inte sett här så Alex skulle få testa. (Fast jag såg att den tropiska varianten fanns på konsum häromdagen, så jag gissar att dom byter ut sina sorter lite då och då)
Den nya koppen gick hem direkt! :D Sååå kul att se honom testa att dricka själv! Han är sååå duktig!
Plockade fram bärselen för första gången på en evighet för att testa om Alex fortfarande passade. Och det gjorde han. Nån vecka till iaf. xD Men SATAN va tungt det var mot sist. O_O  
Bara så alla hemmamammor (eller pappor) inte ska känna sig pressade av att se mig sminkad på alla bilder, vill jag bara dela med mig av the naked truth. Såhär osnygg är jag 98% av min tid som mammaledig. Myskläder som är täckta av allt från mat till bebisspya. Otvättat, ostylat och slarvigt uppsatt hår (som skulle behöva en omgång färg i rötterna). Och inte en tillstymmelse av smink. Faktum är att jag oftast inte ens orkar tvätta ansiktet varken morgon eller kväll.
Igår var vi hos Alex farmor och farfar, och farfar hade letat fram Johans gamla bilbana. Så vi tog hem den och testade och den fungerade delvis iaf! ;D En bil och en dosa fungerade, och det kommer man ganska långt med.
Alex fångade bilarna i farten. xD
Klåfingrar <3
Det var inte bara Alex som tyckte det var spännande. ;D
xD
 

Snapshots från veckan som gått

Det har varit lugna puckar den här veckan och jag har egentligen inget speciellt att kåsera om. Så jag börjar helt sonika med veckans bildbomb. ;D Inledningsvis med ett par kinder. xD För det är allt som syns på den här bilden.
När man äter nakenfis och vägrar sluta pissa på sig. xD
Harry får stå ut med mycket, men han klagar ALDRIG. Älskade lilla fluffboll <3 Han ligger alltid kvar och låter Alex dra i honom, bita honom och klättra på honom.
Det verkar vara högsäsong för fantastiska solnedgångar just nu! :D Det har varit sååå fint nästan varje kväll.
När man har tråkigt vid frukostbordet. xD
Not amused.
Babyyogan fortsätter. xD
Soffhäng.
Såhär snygg blir man i pannan när man lärt sig krypa jättefort men inte lärt sig titta framåt samtidigt. xD
I veckan lagade jag storkok med Spagetti och köttfärssås åt lilleman. :D Den gick inte ner fullt lika smärfritt som dom färdigköpta varianterna. ;D MEN han åt det faktiskt! Vilket är ett stort kors i taket för han är ganska kräsen med maten.
En nakenfjärt
Sötaste lilla grodan <3
<3
Jag nämnde ju att vi fick prover från Nestlé förra veckan och att jag tyckte fler skulle göra samma lika. Och det var det tydligen också. :) I dagarna fick vi prover och rabattkuponger från semper. :)
NOSTALGI! I veckan plockade jag fram min gamla "målarlåda" från ungdomen. En verktygslåda full med tecknargrejer och målarprylar. :)
Planen var att göra handavtryck. ;D Jag veeet att många rekommenderar trolldeg och gips. Men det är ju så mycket svårare att spara än ett papper. <3 + Att jag har en såndära fyll-i-bok där en sida ska vara ett fot/handavtryck. :) Så jag ville testa och öva lite först.
Det var ju allt annat än lätt att få snygga avtryck. xD Och inte speciellt lätt att få rent barnet heller efteråt. xD
Fick en fin bild tillslut iaf. <3 Lagom tills han blev vansinnig och INTE skulle vara med och måla någe mer. Så hand- och fotavtrycket till boken får vänta nån dag till. ;)
I veckan dök det plötsligt upp en ny tand! Bara sådär! :D Efter allt gnäll och klagande när förra tanden dök upp gissade jag att det skulle vara minst lika jobbigt för honom när nästa dök upp, men nejdå! Helt plötsligt var den bara där en kväll när vi skulle borsta tanden.
"Hur går det med viktnedgången då Sanna" - Well ^
Nappsamlaren. xD
Vi fick finfrämmande av tant Ylva, Tage och min kusin Peter. <3 Och Alex fick några sena julklappar. <3 4 stycken dregglisar och en body. <3
Presenter fick både vi vuxna och Alex även igår när vi fick främmande av Johans faster och hennes man Conny. Jag och Johan fick en varsin superfin kopp <3 ..
.. och Alex det här kalassetet. :) I storlek 1,5-2 år. xD Så det åkte ner i växa garderoben. :)
Johan smygfotar när Alex sitter och skypar med mormor, morfar, moster, kusin Billy och nya lillkusinen Alfons. <3
 
Det var alles från den här veckan! Nu kör vi vidare med sista mammaledigveckan innan jag börjar jobba! >< Fyyyy så jag grämer mig! :(
Bläh.
 

Konsten att mata och inte mata en Alex

Fram till Alex blev sex månader var det ganska solklart hur man skulle utfodra honom. För han behövde egentligen inget annat än ersättning, även om vi tidigt valde att ge honom smakportioner eftersom han visade intresse och nästan attackerade våra tallrikar när vi åt. ;D
Men sen kom sexmånadersdagen och jag stod helt villrådig! All konkret info jag hittade i böcker, broschyrer och på ersättningspaketet var att "Från sex månader behöver barnet en mer varierad kost, vänligen kontakta BVC för råd"
Gaaah! Inte sjutton ska jag behöva passa en urdum telefontid där det piper upptaget 99% av tiden bara för att fråga HUR jag ska mata mitt barn?! Så jag körde på känn och försökte ge större smakportioner och fortsatte ge ersättning som innan.
Problemet var att han helt plötsligt VÄGRADE äta annat än ersättning.
 
Några dagar efter han fyllde sex månader fick vi ett reklamutskick från Nestlé (obs, det här inlägget är helt osponstrat) med test på gröt och välling. Samt en måltidsplan för 6-7 mån bebisar! Thank you Nestlé! Äntligen lite konkret info!
 
Anyway jag började följa måltidsplanen som ser ut såhär;
 
Alex nya "Kostschema" - MORGON; Ersättning | MELLIS; Gröt | LUNCH: Barnmat | MELLIS2; Ersättning | MIDDAG; Barnmat | NATTNING; Välling
 
Vällingen blev btw en ny aha-upplevelse! Jag hade inte en tanke på att det var dags för att ens testa välling än. Men första kvällen tog vi testen på "Godnatt välling" och han sörplade gladeligen i sig hela. Sen åt han INGENTING på hela natten! Fantastiskt! För på senaste tiden har han vaknat ibland upp mot tre gånger varje natt för att äta, så det märktes att han inte blev lika mätt på ersättningen längre. Så nu får han välling varje kväll när han går och lägger sig. Och det fungerar superbra! :D
 
Tyvärr fungerade matandet resten av dagen lika kasst som innan. Han vägrade äta, och när han väl åt var det bara pyttelite.
 
Så... Trots bättre vetande, så vände jag mig till drGoogle.
Jag stötte snabbt på DEN HÄR tråden på FLs forum och insåg ganska snabbt vad jag gjort för fel. Jag har matat för ofta. När han åt bara ersättning ville han äta var 1,5-2 timme. Så jag hade helt enkelt fortsatt erbjuda mat varannan timme.
Så jag testade, även om det skar i mammahjärtat först och jag trodde gossebarnet skulle svälta ihjäl, att vänta tre-fyra timmar mellan målen. Och JISSES vilken skillnad det blev på matintaget!
 
Så efter lite experimenterande har vi äntligen ett nytt kostschema som fungerar!
  • 8.00   - 120ml Ersättning
  • 10.00 - "Plockfrukost" Han är liten i maten när han vaknar så jag gör en "babymacka" (vanligt vitt rostbröd med smör och leverpastej som jag skär bort kanterna på, delar på mitten och sätter ihop till en dubbelmacka ) som han får sitta och pilla på och äta själv. Han får även en babymuffins som jag delat i små kuber. (se recept längre ner) Totalt hamnar ca 95% av den här måltiden på golvet. ;D
  • 12.00 - Gröt med fruktpuré
  • 14.00 - Mellis - Ersättning 90ml
  • 17.00 - Mat motsvarande En hel liten burk eller en halv stor burk barnmat. Lite fruktpuré till efterrätt.
  • 19.00 - Mellis - Ersättning 90ml
  • 21.00 - Välling 200ml
 
Tekniskt sett får han fortfarande mat varannan timme, men varannan måltid är bara en mellis som han inte blir helt mätt på. Det är bara kl: 8, 12, 17 och 21 (Obs ca-tider) han får "Riktig" mat. :) Dessutom får han diverse rån och majskrokar emellanåt. ;D  Och ibland får han nån extra flaska ersättning om han säger till att han är hungrig. :)
 
 
Hur ser/såg erat matschema ut för era små när dom började äta? :) Hade ni också svårt att gå från ersättning/amning till barnmatande?
 
Testerna vi fick. :) Supersmart drag av Nestlé! Fler företag borde göra såhär! :D
Förutom proverna fick vi prova-på-rabatter på flera av deras produkter, inkl dom vi fick tester på. :) Som vi utnyttjade ganska omgående. Spagetti och köttfärssåsen var VÄLDIGT uppskattad av lilleman! Hans nya favoriträtt. :)
Bebismuffinsen jag skrev om tidigare. Receptet hittade jag på minimat.se och är superenkelt. 2 ägg och en banan mosas eller mixas. Olja muffinsformar, häll i bär eller frukt (jag hällde i frysta blåbär, men man kan ha i hallon, mango eller nått annat gott också) och fyll upp med smeten. Dom blir supergoda! Passar barn i alla åldrar. Även vuxna barn. :) Och dom går bra att frysa, så jag plockar fram en varje morgon som jag låter stå några minuter, och sen skär jag upp den när den är halvfryst.   
Alexanders "plockfrukost."
Blåbärsmuffins var en hitt! Men jag rekommenderar att dom inmundigas av en avklädd bebis. För det blir KLADDIGT. xD
I tisdags fick vi på papper att nya matschemat funkar bra! :D Alex kurva går ÄNTLIGEN åt rätt håll och han har slutat sjunka. Nu håller vi tummarna att det håller i sig! :)
1