Vecka 29


Vecka 28+0 (v.29) | 56,6 kg (+9,6 kg)

 
Kroppen:
Fostret och magen fortsätter att växa och de inre organen får det trängre. Nu är barnet så starkt och sparkar och slår så hårt att barnets rörelser kan gå att se och känna utanför magen. Magen kan ibland bukta ut på de mest märkliga ställen beroende på hur barnet ligger.

Från livmodern ner mot ljumsken går de så kallade livmoderbanden. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan det göra ont och stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna. Det brukar kallas ligamentsmärtor. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Förvärkar är vanligt. Förvärkar är sammandragningar som gör ont. Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga sig och vila. 


Barnet:
Barnet är ca 35 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 1,26 kg i början av veckan och ca 1,4 kg vid veckans slut.
 
Barnet har fortfarande plats så att det kan röra sig, men det blir fort allt trängre. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Det är inte ovanligt att det i vecka 29 känns som om alla organ trängs undan av magen och barnet. Barnets hjärna kan nu kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är även känsligt för  ljus, ljud, smaker och lukter.
 
 
Egna tankar om föregående vecka:
Idag är det en stor dag, för idag kliver vi in i tredje och sista trimestern! Bara 11 veckor kvar till BF och lilla Ojsans planerade ankomst. Det känns så avlägset och overkligt att jag inte riktigt kan begripa det själv.
 
Veckorna likar varandra mer och mer och det är väldigt lite som skiljer dom åt. Jag mår egentligen precis som förra veckan. Den enda skillnaden jag kan komma på är att det väldigt plötsligt dök upp en  svag pigmentrand, "Linea nigra", från naveln och ner till troslinjen. x) Inte så jättespännande info kanske.
 
Idag på morgonen var vi på ytterligare ett rutinbesök hos MVC. Alla värden är fortsatt superbra och både mitt och Ojsans hjärta slår som de ska. Veckans SF mätning i v 28+0 hamnade på 29 cm. Vilket är, som ni kan se på diagrammet, fortsatt "högt". Men så länge vi håller oss till våran egen kurva är det inget att oroa sig för. Och det gör vi på millimetern. ;)
 

Min SF kurva, nästa mätning blir i vecka 31+0. 
2

Veckan i bilder

Påsklovet är här, och jag lovar att större delen av Sverige befinner sig i fjällen. Eller det kändes i alla fall så idag när jag jobbade. Det var proppfullt med folk, från öppning till stängning!
 
Vanligtvis brukar jag älska dylika dagar, men med stormagen är det inte ens i närheten av kul. Efter halva dagen strejkade ryggen och sammandragningarna kom inte långt efter. Och inte blev det bättre när jag inte hann mer än att slänga i mig min lunch i farten.
Nej ,fy. Det är tur att det bara är några dagar kvar innan det blir lågsäsong igen. :P
 
Nu ska jag, Ojsan och min onda rygg gå och lägga oss i sängen och sova.
Men först en bildbomb från veckan som gått;
 
Några bilder på magen, vecka 26+4. Känner mig groteskt stor just nu. Typ överallt. Har väldigt svårt att se att den ska bli ÄNNU större. O_O
Vem behöver bord? ;D
Jag och Johan hade brädspelsdag i fredags. :) Vi spelade bland annat mitt favvospel, Dungeon Quest
Det enda påskpyntet hos oss i år. Mina naglar. xD Måste ju använda det här hemska nagellacket jag fick i en glossybox tidigare i år åtminstone en gång innan det hamnar i soporna. ;D
Giffel. <3
På tal om glossybox, månadens dök upp i veckan. :) Fantastisk box! Lite småtråkigt med tandkräm IGEN, men jag blev så lyrisk över att jag fick en fransböjare att det inte gjorde så mycket. ;D Den jag hade sedan innan fick jag när jag var typ 15 av lillasyster och den hade behövts bytas ut för flera hundra år sedan.
Maskaran var super, schampo och balsam går alltid åt, penseln var också riktigt bra. :D Supernöjd, som vanligt.
På tal om min gamla ögonfransböjare. ;D Let´s all just take a moment att förundras över hur fantastiskt vidrig den är. Eller var. Nu bor den i ytlighetshimlen. Rest in peace.
På påskafton fick Katterna en ny av sina favoritleksaker. Fantastisk!
Did I mention att den innehåller kattmynta? ;D
Damp om .... 3...2...1
BAM! xD
Tog några bilder under sminkningen igår. Samma sminkning jag haft i typ en månad. Så min go-to sminkning just nu. :) Bild 1; osminkad, Bild 2; baking, Bild 3; färdigt resultat!  
Mina favvoskuggor som jag använder dagligen (med undantag för den lila, som jag inte riktigt vet varför den sitter i den här paletten). En hel del av dom skulle behövas fyllas på/bytas ut. :P Det blir nog i nästa liv.
Close up på sminkningen.
 
Och med det, så säger jag godnatt!
Vi hörs i veckan. :)
4

Glad påsk!

Jag och Johan har varit allmänt lata när det kommer till Påsken i år. Inget påskris, inget påskpynt och inga påskägg. Och vi hade inte tänkt göra någon påskmiddag heller egentligen, men som tur var så blev vi bjudna hem till svärföräldrarna. Så just nu sitter jag och kippar efter luft efter att ha nästintill ätit ihjäl mig där. #worthit
 
Ju större Ojsan blir, desto mindre plats blir det för mat. >_< Ibland måste jag till och med sluta äta innan jag känner mig mätt, för att det känns som att revbenen ska spricka om man stoppar i sig en tugga till och Ojsan ska göra en exit alá Alien. x)
 
Eftersom mina lungor just nu pressas upp mot halsen och inte får plats med mer en kubikcentimeter syre så känner jag mig waaay för trött i kropp och kranium för att orka kåsera ihop någon mer text. Så jag bjussar istället på en liten bildbomb från dagen.

Glad påsk!
 
Dagens fläskpadda preggo. v27+2
Ojsans kusin, Linnéa, var påskkärring dagen till ära. <3 :)
Jennie och Emil hade med sig ännu mer kläder som Ojsan får ärva! :D Alltså, jag dööör. Hur söt är inte den här mössan!? <3 Hoppas att det blir några kalla kvällar i juli/augusti så vi hinner använda den innan den är för liten. :)
Vi fick även en hoppgunga. Ellervadetnuheter. Där Ojsan ska sitta fastspänd när jag inte orkar passa honom. Eller? Är det inte så dom funkar? ;D
Johan testar knäppa en body. Vissa klädesplagg är ju rena gissningsleken hur man öppnar och stänger. xD
Ja, och självklart fick Giffel vara med och testa kläderna även denna gång. xD
1