Vecka 8

Först och främst; Tack för alla namnförslag! ;D Det blev tyvärr lite sport i att ge förslag på det fulaste namnet man kunde komma på istället för vettiga namn. :P Men jag la till två namn till på listan över potentiella namn, så jag fick ju ut åtminstone något av det.. ;D
Vi har i skrivande stund två namn som ligger vääääldigt högt upp på listan. Å andra sidan låg dom högst upp innan alla förslag också. ;) Men bägge namnen nämndes faktiskt flera gånger som förslag även från andra, så det verkar vara omtyckta namn.
Vilka dom är kommer vi, som sagt, inte att avslöja innan Ojsan föds. :)
 
.
Imorgon går vi in i mars och dagarna blir längre och längre. Så himla skönt! Och dessutom har vi haft ett fantastiskt fint fjäll-vår-väder mellan varven. Känns snarare som april än februari. Fantastiskt! Till och med en vinterhatare som jagsjälv står ju faktiskt ut när det är så här. ;D
 
Förra veckan var det vecka åtta. Det vill säga den första stora sportlovsveckan... Och Det hade varit så sjuuukt lungt! O_O Det har knappt varit några folk alls på jobbet, och mataffärerna har faktiskt varit besökbara utan att orsaka varesig panikångest eller tankegångar om att gräva bort norrland från resten av Sverige och skapa ett eget land med stängda gränser.
Vi får väl se hur det känns efter den här veckan. ;) För vecka nio är den största av veckorna, och den har väl aldrig i mannaminne varit "lugn" häruppe.
Lyckligtvis för mig har jag kortvecka den här veckan, så jag jobbar bara onsdag, torsdag och fredag.
 
Idag har jag mest legat på soffan och vilat. Dom veckor jag inte har kortvecka så jobbar jag 7 dagar i sträck. Så måndagen efter  brukar jag vara väldigt trött. Men jag tog mig faktiskt i kragen och gick ut och vankade lite på gården en halvtimma på eftermiddagen i det fantastiska vädret. Och sen när Johan kom hem tog vi en supersnabb skotertur ner på sjön. :)
 
.
Med brist på några bilder från förra veckan att visa upp i ett "Veckan i bilder" så bjussar jag istället på ett "Dagen i bilder". :)
 
Soffhäng med Ojsan och paddan. Ojsan blir knäpp när jag lägger paddan på magen (för högt ljud kanske? xD) så jag måste lägga den på benen. Börjar dock bli svårt att se till skärmen från mitt perspektiv. :P
Magen i vecka 23+4
Älsk kom hem med blommor idag<3
Mina ytterkläder börjar bli en aaaaningens trånga. xD
Nypreparerade spår! <3
 

What's in a name?

Det är många som frågar och är nyfikna på om vi funderat ut något namn till Ojsan än
Ojsan, hur epic det än är, känns ju kanske inte som ett passande namn för en fullstor karl. För Ojsan blir ju förhoppningsvis en sån han med tillslut. Eller ja, fullstor är väl kanske att hoppas lite mycket med tanke på att hans mor knappt kom förbi gränsen för dvärgväxt... ;) Men på sin fars sida har han iallafall lite att brås på. En annan når ju knappt upp till naveln på Ojsans farfar. ;D
 
Men joda, vi har tänkt. Vi har tänkt massor. Och vi kom på massor av bra namn! Vi hade till och med nästan bestämt oss. Ända tills vi upptäckte att Ojsan var en han och inte en hon. xD För då insåg vi plötsligt att vi, helt omedvetet, bara pratat tjejnamn!
 
Klart ni blir nyfikna nu på tjejnamnen vi valde mellan. Så I'll tell you.. ;)  Det var faktiskt ett par namn som vi velade mellan, Antingen Alice eller Emma som förnamn. Och sen antingen Linnéa Margareta eller Jennie Sofie som mellannamn.
 
However, när det kommer till killnamn står det väldigt still på bägge två i kraniet! :O Än så länge har vi två namn vi gillar, och ett mellannamn. Vilka det är tänker jag nog suga på ett tag. Även om jag redan råkat nämna det till bland annat lillasyster.. ;) Faktum är att vi har bestämt oss för att inte berätta vad Ojsan kommer att heta förens han faktiskt är ute! Av flera anledningar. :) Men framförallt för att jag inte vill ha något spikat i sten innan vi har träffat honom.
 
I skrivande stund har vi dock långt ifrån bestämt oss, så vi tar gärna emot namnförslag!
 
 
Vilket, eller vilka är dina favorit pojknamn?
 
 
 
7

Vecka 24


Vecka 23+0 (v.24) | 54 kg (+7 kg)

 
Kroppen:
Nu börjar hormonnivåerna i kroppen att plana ut och humöret brukar bli jämnare. Många kvinnor känner sig nu lugnare och gladare. Försök att håll igång så länge du bara orkar. Det behöver inte vara mycket, utan anpassa dig efter din egen förmåga. En promenad om dagen gör både dig och barnet gott.

När du är gravid i vecka 24 är det även vanligt med smärta i revbenen, vilket beror på att din växande livmoder pressar dina organ in i revbensburen. Senare i graviditeten kan du även få ont runt revbenen, men då beror det ofta på att barnet (som nu lagt sig upp och ner) pressar uppåt mot dina revben med sina fötter.


Barnet:
Barnet är ca 28 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 565 g i början av veckan och ca 665 g vid veckans slut. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning av sugreflexen.

Hörseln är väl utvecklad. Fostret känner igen röster och kan höra hjärtslag. Det börjar bli lite trångt där inne i livmodern.

När du är gravid i vecka 24 så påbörjas utvecklandet av barnets smaklökar. Lungorna fortsätter att utvecklas och andningsvägarna håller på att ta form. Lungorna som helhet är ett av de organ hos barnet som är sist färdigutvecklat. När barnet föds är lungorna fulla av vätska som sedan pressas ut under själva förlossningen.

 

Egna tankar om föregående vecka:
Ännu en vecka som bara sprungit förbi! Jag hoppas verkligen att det känns som att tiden går i slowmotion under sista trimestern som alla säger. ;) För jag är fortfarande inget fan av att tiden rusar på det här sättet. :P

Ojsan rör sig väldigt mycket, men på specifika tider. Nästan alltid vid frukost, lunch, middag och läggdags. Och när jag kliver upp på toaletten på nätterna brukar det vara full rulle. Rörelserna känns dock annorlunda den här veckan. Lite mindre sprattel och mer buffande. Kanske börjar det bli trångt?

Tidigare i veckan skrev jag att jag råkat ut för, vad jag i efterhand misstänker är, graviditets ångest. Jag mådde verkligen jättedåligt och låg bara i sängen och grät, utan att direkt veta varför. Lyckligtvis varade det bara i två dagar, efter det kände jag mig som mitt vanliga pigga och glada jag igen.
Och ja, "pigga". Den jobbiga tröttheten jag beklagat mig över ett tag har ÄNTLIGEN släppt. Sure, jag är fortfarande väldigt trött på kvällarna och brukar somna tidigt. Men jag är åtminstone pigg på dagtid numera! ;)
 
Jag har den här veckan upplevt två nya symtom, och ett gammalt som återkommit. De nya symptomen är sura uppstötningar och sammandragningar. Och det tredje, som jag även hade i början av graviditeten, är klåda! Sammandragningarna och dom sura uppstötningararna kan jag leva med. Men min mage och mina bröst kliar så jag nästan blir knäpp! Jag har vid mer än ett tillfälle övervägt att plocka fram rivjärnet och gå loss.
Att smörja in mig med olja lindrar en aningens, framförallt direkt efter applicering. Men det som funkar bäst är att duscha... vilket i sig torkar ut huden och gör att det kliar ännu mer... Lite moment 22 alltså. :P
 
3