Rutinultraljudet

Onsdagen den 27e var det äntligen dags för det efterlängtade rutinultraljudet! Så jag, Johan och svärmor packade ihop oss tidigt på morgonen och for iväg till Östersund. Som, btw, ligger 20 mil härifrån. 2,5 timmar enkelresa, hej och hå. :P ((Och jag som tyckte det var lång att åka 3 mil från Strängnäs till Eskilstuna när man skulle till närmaste sjukhus när man bodde därnere... :P ))
 
Vi startade vår heldag i storstan med att först, enligt svärmors önskemål, besöka ÖB, dollarstore och Willys. Där vi alla hittade lite smått och gott att handla. Sen for vi vidare in mot Centrum för att leta en parkeringsplats.
INTE så lätt som det låter btw.
 
Ni Strängnäsbor som följer mig vet om hur hemsk parkeringssituationen är både i Strängnäs och Eskilstuna.
Yeah, jag kommer ALDRIG mer klaga när jag är nere. För hemma hittar man åtminstone en parkering tillslut. Ja, det kan hända att det blir i ett parkeringshus som kostar en slant, men det FINNS alltid parkering.
Det gjorde det inte i Östersund. Inte ens i det stora parkeringshuset som har typ 10 våningar! Vi åkte där, runt, runt, runt utan i en halv evighet utan att hitta en enda jävla parkering!
Så itsället bestämde vi oss för att åka vidare mot sjukhuset och ställa oss där för att sedan knalla ner till stan och kolla runt lite innan det var dags att befinna sig på MVC.
Tror ni det fanns nån parkering där då? Näääääe... Så vi fick helt enkelt cirkulera runt där i typ 20 minuter i väntan på att någon skulle åka. Men sen, lagom till bilfan började KOKA av allt fjuttåk på ettan och tvåans växel och mitt hemska kopplingskörande, så var det en som åkte så vi kunde parkera.
Sen hade vi inte mer tid än att vi hann springa ner på stan och trycka i oss en burgare på donken (Som jag haft craving efter ända sedan jag kom hem från Strängnäs i oktober ;D ) innan det var dags att bege sig mot sjukhuset.
 
.
Vi var på sjukhuset ca 35 minuter innan det var vår tur. Och jag, eftersom jag har världens minsta blåsa, misslyckades fatalt med att "hålla mig från att kissa ett par timmar innan besöket" som man blev ombedd att göra. xD Jag akuttömde blåsan det sista vi gjorde innan vi gick från donken. Så när vi var på plats i väntrummet sprang jag fram och tillbaka till toaletten den där halvtimmen och försökte hinka i mig så mycket vatten jag kunde! xD Hahaha. Men jag lyckades minsann fylla blåsan! Så pass att när vi väl blev inkallade visade det sig att den stackars bebisen låg så i hopknölad av min gigantiska kissblåsa att stackarn inte kunde röra sig! xD Så barnmorskan aslutade titten och bad mig gå och kissa. (vilket, efter hon tryckt med kameran på magen, var mer än välbehövligt) 
 
Efter blåstömningen fortsatte hon med ultraljudsundersökningen och nu när Ojsan kunde sträcka ut sig ordentligt så fick vi se jätteklara fina bilder! Man kunde se hur han sprattlade runt, hur han svalde fostervatten, hur han höll för ögonen, hur han gjorde en liten kullerbytta, hur han sparkade.. Hur han låg och bresade med benen och väldigt stolt och oblygt visade upp sina manliga delar. Haha, det var ingen fråga om det var en pojke eller flicka här inte! Det gick inte att se fel. ;D Så det bor en liten pojkOjsan i min mage! :D Precis som jag, och dom flesta andra som gissat, trodde. :)  
Undersökningen gick jättebra! Allt såg normalt ut och vi hade gissat nästan rätt på ankomstdatumet. En hel dag blev vi tillbakaflyttade. Så det nya BF datumet är den 22a Juni 2016. :D
 

 
 
Efter ultraljudet blev det kramkalas innan alla tre (svärmor var också med på ultraljudsundersökningen) slet fram sina telefoner och började ringa runt och smsa alla andra i familjen för att berätta att allt gått bra och att det blir en liten pojke! :D
Sedan gick vi ner på stan igen för lite mer shopping. Och ÄNTLIGEN vågade vi köpa lite bebiskläder! <3 Åååh, allt är ju så smått och gulligt så jag nästan avlider! Det blev 2 par bodys, en jacka och en supermjuk filt från Åhlens. :) Sen svängde vi förbi HM och köpte två par mammabyxor!
Mer än så blev det inte, (även om jag nog hade velat köpa typ hundra saker till till bebisen) för vi ska dels iväg till Jennie och Emil och stjäla alla Linnéas gamla bebiskläder. Och så har min Lillasyster lovat att kolla igenom hennes förråd och skicka upp massa saker. :) My guess är att det blir en del i dom första storlekarna, och det är ju onödigt att köpa mer om det inte behövs! Dom kan ju bara ha plaggen typ en gång innan dom är för små ändå precis i början. :)
 
 
1

Vecka 20


Vecka 19+0 (v.20) | 52,3 kg (+5,3 kg)

 
Kroppen:
Grattis – halva tiden är avklarad! Livmodern har nu växt till tre gånger sin ursprungliga storlek.
Ditt barn växer fort, men det finns fortfarande gott om plats, vilket gör att barnet vrider sig och vänder sig som en riktig akrobat.
Barnet rör sig mer och mer och nu känner många kvinnor av de första rörelserna i form av ett fladdrande eller kurrande.

Fram till och med nu växer dom flesta foster likvärdigt. Nu börjar den individuella genetiken göra sig gällande, en del blir långa och smaka och andra korta och lite knubbigare. Från och med nu spelar det också roll för barnets födelsevikt vad du stoppar i dig! Tänk på att undvika allt för mycket socker. Du behöver inte äta för två.


Barnet:
Barnet är ca 16 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 225 g i början av veckan och ca 280 g vid veckans slut.

Barnet växer snabbt och kan nu känna igen din röst. Utvecklingen av sinnesorganen. Hörsel, känsel, syn, smak och lukt, är nu i full färd med sin utveckling. På barnets hud så finns det i vecka 20 ett vitt fett, s.k. vernix caseosa som skyddar den känsliga huden mot verkan av fostervatten. Det är inte ovanligt att barn har kvar detta fett på huden när de föds.

 

Egna tankar om föregående vecka:
Tröttheten har suttit i och jag har dessutom haft oturen att åka på världens dunderförkylning. Inte helt oväntat så här i förkylningstider när man har ett immunförsvar som är allt annat är 100%igt.
Jag har haft väldigt mycket växtvärk i livmodern även den här veckan och också känns av smärta i ryggen/svanken vid ett par tillfällen.

Den här veckan har vi haft 2 stora händelser! Dels är jag ganska säker på att jag äntligen känt Ojsan vid ett flertal tillfällen! :D Oftast är det på kvällen när jag legat och vilat, men även ett par tillfällen på dagtid. Ibland känns det lite som att någon trycker lite försiktigt inifrån magen. Och ibland nästan sprattlar det till som en liten fisk! Det känns väldigt väääldigt svagt än så länge. Men tillräckligt för att jag ska förstå att det är lilla Ojsan. :)

Den andra stora händelsen var igår, den 27 januari, då det äntligen var dags för rutinultraljudet!
Vi såg en tillsynes frisk och kry liten bebis som sprattlade runt förfullt därinne! :D (Det kommer upp ett inlägg om detta imorgon eller om någon dag)
Det visade sig att min moderkaka ligger i framvägg, lite som en kudde mellan bebis och min mage. Och det är det som gjort att vi dels haft väldigt svårt att höra Ojsans hjärtljud med dopplern, men även det som gör att jag har svårt att känna av bebisen.
Moderkakan låg också väldigt långt ner, så vi ska på ett till ultraljud runt vecka 31 för att se att den lagt sig mer tillrätta inför förlossningen. Inget jag direkt oroar mig för, eftersom jag ändå hoppas på kejsarsnitt. ;D (Även om jag är inställd på att få det nekat) Oavsett så rättade det till sig automatiskt i 99 fall av hundra, man gör ett extra ultraljud mest för säkerhets skull.

Under ultraljudet blev jag även bakåtflyttad en heeeel dag. ;D Så istället för att byta vecka på fredagar som tidigare, byter vi numera på torsdagar! :) Och nytt beräknat förlossningsdatum är den 22a juni, istället för 23e. :)

4

Veckan i bilder

Graviditeten får en verkligen inte att känna sig som sitt vanliga pigga fräscha jag. Sminkrutinen har halverats i tid på mornarna för att få lite mer sömn. Hoppas den här tröttheten och orkeslösheten ger med sig snart! :P
Jag och chefen har hjälpt en förening med en layout till en bok (inte den på bilden!) och som tack fick jag den här sångboken med tillbehörande CD. Alla sånger är översatta på härjedalska!  :D Så himla kul! Den ska vi och Ojsan ha sångstunder med härhemma sen! :)
Imse vimse spindel, eller "Lite lön e kångro". (Vilket borde betyda typ "En liten hårig spindel", eller "Lite hårig är spindeln", men jag är lite osäker då jag är pinsamt VÄRDELÖS på härjedalska)    
Har haft ett gäng spa-dagar här hemma i hopp om att känna mig lite piggare. Har kört med ansiktsmasken "Love Lettuce" Från Lush, som jag fick av svägerskan och Emil i julkapp, flitigt ett tag nu. Och den är superbra! Kommer helt klart köpa fler ansiktsmasker därifrån när (om) jag får råd. :)
Igår for vi på en snabb skotertur nere på sjön. Det är tur att jag inte haft råd att köpa nya täckbyxor och underställ sedan jag gick ner i vikt! xD Kan nog ha dom här ett litet tag till iallafall!
Min no#1 gravidcraving. Festis. Hade kunnat dricka 4-5 flaskor per dag om jag inte hade haft självbehärskning nog att hålla mig till helgerna. ;D
Mr Bun och hans nya leksak.
Igår bjöd vi över svärföräldrarna på sushi! :) (Jag åt utan lax). Kanske den sämsta sushin vi någonsin lyckas åstadkomma då den blev alldeles grötig och blöt och sjögräset vägrade samarbeta. Men det smakade gott iallafall! ;D Och det var ju huvudsaken.  
Jag och kalaskulan. <3 Fy sjutton va mysigt det är att vara gravid! I love it! Igår, när bilden togs, var det dock ganska tungt. :( Min rygg gav upp helt! Jag hade sååååå ont. Jag kunde varken sitta, ligga eller stå. :( Hoppas det inte blir värre!
Eftersom Giffel äntligen är helt frisk tog vi idag äntligen beslutet att ge honom en välbehövlig dusch! Hela han var täckt av rester av urin, blod, spyor och medicin och han både luktade och såg ut som något någon av hans bröder släpat in. ;D Men nu är han ren och fin! Och duschningen gick bra mycket lättare än vi trodde det skulle!
Speaking of gravidcravings. Idag blev det semlor. ;D Med nutella för min och Ojsans del. Det verkar vara en sötsugen unge jag bär runt på.
Jag har faktiskt shoppat lite! ;D Kors i taket. Mitt torrschampo var tvärslut så jag var tvungen att klicka hem ett nytt. Passade även på att fylla på med ett nytt volymmousse och ett ögonfranslim. Något som varit slut ganska länge här hemma. :) Har inte testat det här mousset förut så jag hoppas det är bra. Bra betyg hade det fått på kicks iallafall!  
Idag tog jag äntligen tag i min penselsamling och rengjorde dom ordentligt. Vanligtvis tvättar jag mina penslar en gång i veckan, men på senare tid har jag slarvat massor! :( Passade på att testa det här lilla penselägget jag fick av svägerskan i försenad julklapp för ett tag sedan. Man doppar penseln i valfri rengörning (jag använder YES diskmedel) och sedan snurrar man runt penseln på den räfflade/taggade sidan av ägget under rinnande vatten. Funkar skitbra btw! Framförallt på dom mindre penslarna. Så om någon undrar tycker jag helt klart den är köpvärd! Finns att köpa HÄR!  (O sponsrat inlägg)
2