Sanna Siljeström

VALMÅSEN - om en oplanerad utflykt i förfäders spår
Jag har aldrig varit speciellt intresserad av min släkts historia. Varken på min mor eller fars sida. 
Dels för att den är krånglig. Och till vissa delar lite känslig. Men till största delen för att jag helt enkelt finner den ganska ointressant. Intresset har sträckt sig till mina mor och far föräldrar. Och ibland knappt så långt, om jag ska vara ärlig. 
 
Något jag har intresse för däremot är gamla saker och platser med historia, vilket dels är orsaken till att vi gjorde en spontanutflykt till Valmåsen i fredags. 
Valmåsen är, eller rättare sagt VAR en liten by strax utanför Tännäs som hamnade under vatten när sjön Lossen höjdes med 24 meter 1962. Totalt blev ett 70-tal bybor tvångsförflyttade och ett 20-tal gårdar hamnade under vatten ända upp till Ljusnedal.
Under lågvatten kan man, som vi gjorde i fredags, vandra runt bland de gamla husgrunderna. 
 
Vad jag blev varse om först när jag kom hem och delade några bilder från utflykten på facebook var att min familj på min pappas sida i högsta grad drabbades av Lossenhöjningen. 
Min farfars mormor, Anna Hellström (Född Liljedal), och hennes man Johan Petter Hellström flyttade nämligen i maj 1909 från det nedslitna och nedgångna kronotorpet Stene i Ljusnedal till Trammen, eller "Borren" som det tidigare kallades, mitt emellan Ljusnedal och Valmåsen. (Se karta nästan längst ner i det här inlägget)

1940 hade den första deldomen kommit om en reglering av sjön Lossen och i juli 1958 kom det slutgiltiga och ödesdigra beslutet från Österbygdens vattendomstol.  
Eftersom Trammen i och med detta oundvikligen skulle hamna under vatten bestämde man sig redan sommaren 1950 för att avveckla djurhållningen för gott. Under hösten 1950 och våren 1951 flyttar Anna och Johan Petter, tillsammans med sin yngste son Gustav in till Funäsdalen, där dom en period bodde hos min pappas farmor, Emma och hennes man.
Vintern 1959 tömdes gården på sina sista ägodelar och i maj 1962 släpptes vattnet på. 
 
((Hela historien kring just gården Trammen finns att läsa på GOSAs hemsida: http://www.gosa.info/by/html/body_trammen.html ))
 
Första stoppet blev efter en gammal väg som tydligen brukar ligga under vatten när det är högvatten. Tyvärr var det ganska mulet och väldigt blåsigt. Så bilderna i inlägget kommer överlag olyckligtvis vara ganska mörka och tråkiga. 

På hitta.ses satelitkarta över Valmåsen syns faktiskt den gamla vägen! Området jag ringat in var där vi först parkerade och gick runt och fotade. 
 
Flera gamla husgrunder syntes tydligt. 
 
Förutom husgrunder fanns det massa spännande saker. Alex var helt lyrisk när han sprang runt och pekade på alla fynd han gjorde. Bilden till höger är gissningsvis en gammal källare. 
 
Även resterna av en gammal bro syntes tydligt. 
 
Drivved (Eller "Florat" som det tydligen heter på härjedalska) fanns det gott om till Lillemans stora lycka. Perfekt att kasta i vattnet tydligen. 😁👌🏼
 
 
Efter vi sprungit klart där for vi vidare och undersökte nästa del av Valmåsen. Inringat till höger på kartan ovan. 
 
Fantastisk utsikt mot Ramberget 
 
Även här var många husgrunder väl synliga. 
 
Och även här dolde sig mycket spännande i sanden. 
 
Valmåsen nr 3:4, Neigåla eller "Gästis" som den också kallades. Hur som helst är i alla fall den här trappan en del av den gården. 
Fram tills Lossens reglering ägdes gården sedan många år av Sven ("Lill-Sven") Svensson och hans fru Erika Svensson. (född Hellström) 
Erika var min farfars moster och bodde innan flytten till Valmåsen med sina föräldrar och syskon på tidigarenämnda Trammen. 
 
"För oss som var kvar i Valmåsen började en tid som präglades av en oönskad flyttning. Vi skulle göra oss av med djuren för fjöset skulle tömmas. (....) De flesta djuren gick till slakt och det blev bara hästen Munter kvar som Lill-Sven inte kunde skiljas från, hästen skulle vi få ha hos Fritz nere i Högen"  
- Ur häftet "Från Stene till Tännäs" som är en berättelse av Erika Svensson (Farfars moster) om hela resan från Stene i Ljusnedal till Tännäs, via Trammen och Valmåsen. En bild på häftet, som jag tror finns att köpa på GOSA, finns längre ner i det här inlägget. 
 
Alexander med trappan till Gästis i bakgrunden. 
 
Valmåsenskylten. Samma skyllt som syns på framsidan av boken "Valmåsen". Syns lite längre ner i inlägget.
 
Efter jag fick veta lite mer om historien kring min släkt, Trammen och Valmåsen letade jag fram massa gamla böcker hemma. En hel del av dom innehöll information både om min släkt eller var skrivet av släkt. I Tännäsboken som syns ovan hittade jag en text om Valmåsen skriven av tidigare nämnda Erika från Gästis. 
 
Dom här två lånade jag av Svärmor och Svärfar. 
Om - Från Stene till Tännäs var fantastisk att läsa! 
 
Bild på Trammen där min Farfars mamma Emma växte upp med föräldrar och syskon. Hon var bara några månader gammal när dom flyttade dit. (Bild ur boken Valmåsen) 
 
Här har jag ringat in vart Borren (senare Trammen) låg. Rödtjärnsvallen som jag ringat in lite högre upp var vallen som hörde till Borren och där familjen spenderade sina somrar. Rödtjärnsvallen finns kvar idag men Borren ligger under vatten. Fast enligt Svärfar så ska man tydligen kunna se lite av grunden under lågvatten. 
 
Emma Hellström, senare gift Siljeström. Min farfar (Erling Siljeström)s mamma. En mycket omtyckt kvinna som många än idag talar väldigt varmt om. Tyvärr fick jag aldrig träffa henne eftersom hon gick bort 1984, 4 år innan jag själv kom till världen. 
 
Fler släktingar. Längst till vänster på bilden till vänster ser man min farfars mormor, Anna. Mannen som sitter i solen på bilden till höger är Annas pappa Jo Liljedal. (Farfars mammas morfar
För den intresserade finns delar av hans (mycket läsvärda) berättelse att läsa även den på Gosa; http://www.gosa.info/by/html/storbacken.html  
 
 
.
 
Avslutningsvis vill jag rikta ett varmt tack till er som uppmärksammade mig om historien. Framförallt till pappa Björn och Faster Agnetha för information, länkar och namn. Och till mina svärföräldrar Harrieth och Widar för information och lån av böcker. 🤗
 
 
Agnetha

Vilken bra sammanställning över vår historia, mer finns att hitta för den som söker;)

Svar: Tack! Ja, MYCKET mer <3
Sanna Siljeström

Anonym

Sven och Erika Svensson var min farfar och farmor. Min pappa Gunnar och hans elva syskon växte upp där. Sorgligt att se de gamla husgrunderna, men intressant illustrerat och textat!

Peter Svensson, Östersund

Svar: Hej Peter! Ja, väldigt sorgligt öde. Grät floder när jag läste Erikas berättelse om hur hon fick lämna hemmet som dom hade jobbat så hårt med.
Tack så mycket, och kul att även släktingar hittat inlägget!❤🤗

Sanna Siljeström

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress