Vecka 29


Vecka 28+0 (v.29) | 56,6 kg (+9,6 kg)

 
Kroppen:
Fostret och magen fortsätter att växa och de inre organen får det trängre. Nu är barnet så starkt och sparkar och slår så hårt att barnets rörelser kan gå att se och känna utanför magen. Magen kan ibland bukta ut på de mest märkliga ställen beroende på hur barnet ligger.

Från livmodern ner mot ljumsken går de så kallade livmoderbanden. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan det göra ont och stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna. Det brukar kallas ligamentsmärtor. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Förvärkar är vanligt. Förvärkar är sammandragningar som gör ont. Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga sig och vila. 


Barnet:
Barnet är ca 35 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 1,26 kg i början av veckan och ca 1,4 kg vid veckans slut.
 
Barnet har fortfarande plats så att det kan röra sig, men det blir fort allt trängre. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Det är inte ovanligt att det i vecka 29 känns som om alla organ trängs undan av magen och barnet. Barnets hjärna kan nu kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är även känsligt för  ljus, ljud, smaker och lukter.
 
 
Egna tankar om föregående vecka:
Idag är det en stor dag, för idag kliver vi in i tredje och sista trimestern! Bara 11 veckor kvar till BF och lilla Ojsans planerade ankomst. Det känns så avlägset och overkligt att jag inte riktigt kan begripa det själv.
 
Veckorna likar varandra mer och mer och det är väldigt lite som skiljer dom åt. Jag mår egentligen precis som förra veckan. Den enda skillnaden jag kan komma på är att det väldigt plötsligt dök upp en  svag pigmentrand, "Linea nigra", från naveln och ner till troslinjen. x) Inte så jättespännande info kanske.
 
Idag på morgonen var vi på ytterligare ett rutinbesök hos MVC. Alla värden är fortsatt superbra och både mitt och Ojsans hjärta slår som de ska. Veckans SF mätning i v 28+0 hamnade på 29 cm. Vilket är, som ni kan se på diagrammet, fortsatt "högt". Men så länge vi håller oss till våran egen kurva är det inget att oroa sig för. Och det gör vi på millimetern. ;)
 

Min SF kurva, nästa mätning blir i vecka 31+0. 
2